HTML

Az olvasás kalandja

A blog személyes olvasmányaimról szól, egyfajta kalandozás a bölcselet, irodalom és a képregény világába

Utolsó kommentek

Címkék

1001 éj (1) Adorno (1) Ady Endre (7) Ágoston (2) Aiszkhülosz (2) angol irodalom (19) Apuleius (1) Arany János (1) Arisztotelész (7) Aronson (1) Asimov (1) Asturias (1) Austen (1) Auster (1) Babits (1) Bahtyin (2) Balzac (1) Barrow (1) Bataille (1) Baudelaire (7) Berzsenyi (1) Boileau (2) Borges (2) Brontë (1) Bulgakov (1) Burke (1) Butor (1) Byron (1) Calvino (3) Camões (1) Cassirer (1) Cholnoky (1) Cixin Liu (1) Clavell (1) Corneille (1) Cortázar (1) Dante (1) Darvasi László (4) Davies (1) Defoe (2) Derrida (1) Déscartes (1) de Man (4) Dickens (1) Diderot (1) Donne (1) Dosztojevszkij (1) Dumas (1) Eco (8) Eliot T. S. (2) Eötvös József (4) Erdélyi János (2) erőszak (1) Esterházy (1) Faulkner (1) fenséges (3) film (3) Flaubert (2) francia irodalom (27) Freud (5) Fried (1) Gadamer (3) Galland (1) García Márquez (1) Gautier (1) Gide (1) Gogol (1) Golding (1) Gozsdu (1) Greene Brian (1) Green Julien (1) Gribbin (2) groteszk (1) Gyulai Pál (1) Habermas (2) halál (2) Hardy (1) Hawking (1) Hawthorne (1) Hegel (1) Heidegger (6) Hemingway (1) Hobbes (1) Hoffmann (1) Horváth János (4) Hugo (5) Huizinga (1) Huysmans (1) idő(beliség) (4) Immanuel Kant (5) Jauss (1) Jókai Mór (34) Joyce (1) Justh Zsigmond (1) Kaku (2) Kemény Zsigmond (2) képregény (6) Kölcsey (1) kortárs (16) Kosztolányi Dezső (5) középkor (7) Kulcsár Szabó (3) Lem (1) Lovik (1) Lukács György (1) Madách (1) Mailer (1) Mallarmé (1) Márai (1) Margócsy (1) Márton László (2) marxizmus (1) Maupassant (1) Mérimée (1) Mikszáth Kálmán (2) Milton (1) modernség (9) Montesquieu (1) Moravia (1) Móricz (1) Musil (1) Musset (1) nacionalizmus (1) Nádas (3) Németh G. Béla (1) Nietzsche (2) Ókori irodalom (5) oktatás (2) olvasás (2) Ottlik (1) Pap Károly (1) Péterfy Jenő (5) Petőfi (1) Platón (1) Poe (1) Proust (2) Racine (1) realizmus (2) regény (2) Rilke (1) Robbe-Grillet (3) Rorty (1) rossz költő (2) Rousseau (1) Rowling (1) Schlegel (1) Styron (1) Sue (1) Szabó Lőrinc (1) Szegedy-Maszák (3) Szent Tamás (2) szépség (7) szimbolizmus (3) szociálpszichológia (1) Szophoklész (1) Tasso (1) Térey (1) Thackeray (1) Tömörkény (1) undefined (1) Univerzum (4) Verne (1) Wells H. G. (1) Woolf (1) Wordsworth (1) XIX. századi magyar irodalom (5) Zimbardo (1) Žmegač (1) Zola (1) Zrínyi Miklós (1) Címkefelhő

zorad-erno-jokai-nevtelen-var-3.jpg

Történet

 

  Két titokzatos férfi tűnik fel Párizs utcáin a hóesésben. A házuk ajtajában egy nyolc éves kislányt találnak, akit a saját elmondása alapján elhagyott a nevelőnője. A férfiak felviszik magukhoz a lányt azzal a szándékkal, hogy később majd megkeresik, hol lakik, és hazaviszik. Amit a férfiak egymás közt beszélnek, abból az derül ki, hogy valamiféle kincs van náluk, illetve egy tizenkét esztendős lányt rejtegetnek, és mind a kincst, mind a lányt egy meg nem nevezett országba akarják menekíteni, ahol „van rend, de nincs rendőrség.”

   Később a fiatal, magas férfi kilép a házból a karján a gyerekkel, és elindul, hogy megkeresse a lány szüleit. Tudja, hogy közben titkosrendőrök figyelik, és a kocsis is beépített rendőr, akinek a fogatába beszállnak. Egy házhoz érkeznek, ahol egy újabb férfival a titokzatos fiatalember foglyul ejti és megkötözi a kocsist, ők pedig kereket oldanak a gyerekkel.

   Közben az idősebb férfi, aki ott maradt a másik, nyolc éves gyerekkel, beszélgetni kezd a lánykával, akit Amélie-nek hívnak. Hogy a rendőrséget átverjék, kicserélték a két lányt. A férfi, aki magát Cambray-nak nevezi, visszaviszi a leánykát az anyjához a Palais des Narcisses-be. Dealba Thémire nagyon örül a gyereknek, cserébe odaad egy kis amulettet Cambray-nak, amiben a kislány arcképe található. A kastélyban éppen bál van, a vendégek, köztük Fervlans úr, gratulálnak a férfinak, Fervlans márki felajánlja, hogy a saját hintóján viteti haza Cambray-t. Csakhogy a járgány végül a börtönbe viszi az öregurat.

  Később itt látogatja meg Fervlans. Kiderül, hogy Cambray igazi neve Marquis d’Avoncourt, és egy államellenes összeesküvésben vett részt. A kislány valójában kém volt, ahogy a Thémire grófnő szalonjában minden nő az, őket nevezik Cythére dandárjának. Így Amélie által Cambray-ra van bizonyítva a vád. Fervlans, a titkosrendőr megpróbálja belőle kiszedni, hova lett a társa, ám ő nem árul el semmit.

   Fervlans ezután felkeresi Thémire grófnőt, és megbízza a feladattal, hogy nyomozza ki, hová ment az ismeretlen férfi. Azt gondolják, Svájc lehet a szóban forgó ország, ezért Svájcot kell bejárni. Thémire-nek rögtön kell indulnia, még a gyerektől sem búcsúzhat el. Ezen ő nagyon el van keseredve, ám a titkosrendőr szavaiból kiderül, hogy a nő előző férje eltékozolta minden vagyonukat, Thémire koldusbotra jutott, a rendőrség megmentette, de most őket kell szolgálnia.

 

Fertőszegre új földesasszony érkezik, a nehezen megtanulható nevű Catharina de Landsknectsschild. A faluban várja a pap, Mercatoris Tóbiás, Tromfszky Fülöp, az orvos, Doboka Márton, az inzsellér (mérnök), valamint az alispán Drávakeresztúry Görömbölyi Bernát. Nagy beszédekkel készülnek, ám az asszony nem megy be a faluba, hanem útközben kiszáll a kocsijából, és felsétál a kastélyába, a férfiak mehetnek utána. Szőke, kedves asszony, hamar összebarátkoznak.

zorad-erno-jokai-nevtelen-var-1.jpg

 

   A bárónő vendégül látja őket ebédre. Közben a Névtelen Várról folyik a szó. A birtokon található egy vadászkastély, amiben egy ismeretlen férfi lakik egy fiatal nővel, aki mindig lefátyolozott arccal jár. Időnként kikocsiznak, és kirándulnak az erdőben, de semmit nem lehet tudni a személyazonosságukról. A lány, amikor az erdei tisztáson sétálnak, néha könnyeden, néha nehézkesen mozog, mintha két különböző nő lenne. Még a falubeli Schmidték sem rendelkeznek semmilyen információval, pedig ők időnként dolgoznak a „grófnak”. A doktor viszont levelezni szokott a gróffal, és az kiderült számára, hogy nagyon művelt és jólelkű ember, de kiléte a doktor előtt is rejtély. Maga a gróf viszont sokat tud a faluról, mert van a toronyban egy messzilátó, és onnan kikémlel mindent. Sátán Lacinak, a betyárnak a fiát is segítette, amikor a szüleit elvitték, és a gyerek egyedül maradt: a gróf adományt küldött neki, gondoskodott róla. A patvarista váratlanul felszólal: ő látta egyszer távolról a lányt, aki a madarakhoz beszélt az ablakból: tizenöt éves, és nagyon szép arcú teremtmény. A társaságot nagyon felvillanyozza a rejtély, az alispán el is határozza, hogy elmegy a grófhoz, és fényt derít az ügyre.

   Az alispán meg is érkezik a patvaristával a várhoz. A gróf már várja őket, tudja, hogy Bernát az új grófnő megbízásából jött a bérleti szerződést megújítani. Az alispán meglepődik, hogy beszélgetőtársa tud magyarul, azon meg végképp ledöbben, hogy a nyelvet a gróf tankönyvből tanulta meg. Az alispán előveszi a papírt, kérdezi a gróf nevét, amit az el is árul: Vavel de Versay Lajos. Ez gyorsan ment! Ám amikor Bernát a grófnő neve után kezd tudakozódni, Vavel váratlanul faképnél hagyja. Bernát vár egy ideig, de a gróf nem tér vissza. A patvarista elmegy megkeresni, de csak annyit tud meg a komornyiktól, hogy Vavel a pisztolyait tisztítja, mintha párbajra készülne. A kastélyban egyébként is fura minden: nagyon nagy a tisztaság, a csend, és mamuszban kell járni. Ez még nem riasztja el az alispánt, és az sem, hogy békacomb lesz az ebéd spenóttal, de amikor kiderül, hogy a házban dohányozni sem lehet, akkor már elhatározza, hogy otthagyja a helyet. Amikor kifelé mennek, a gróf váratlanul megjelenik, és megszólítja a patvaristát, aki az alispán után kullog. Azt mondja, felfogadja fiskálisnak, miután a vizsgát letette, ha válaszol arra a kérdésre, hogy miként tudna a Fertő tóból egy darabot birtokba venni, illetve hogy hogyan tudna hosszabb ideig maradni a várban. A patvarista megadja a választ: honosítani kell magát.

   A tizenöt ével lányt Vavel Marie-nak hívja, a lány őt Lajosnak. Nap közben Marie az állataival foglalkozik, aztán kikocsiznak Vavellel, hazatérve Vavel megtanítja Marie-nak, amit ő tud a világról. Amikor azonban születésnapja van Maire-nak, bármit kérhet Vaveltől. Ezúttal az az óhaja, hogy Vavel tanítsa meg úszni. A férfi el is kezdi az oktatást, az első leckék után a lány már hattyúként halad a vízen. A kastély két oldalról egy-egy öböl veszi körül, az egyik Fertőszegtől választja el, a másikat sűrű nád szegélyezi. Marie napközben úszhat az öbölben úgy, hogy Vavel csónakkal követi, és kimehet a tóra éjszaka, amikor nem láthatják meg az arcát. Amikor a hold éjjel felkel, és bearanyozza a tó vizét, olyan, mintha Marie olvadt aranyban fürdene. Egy éjjel aztán különös lény tűnik fel a tóban, mintha félig hal lenne, és félig ember. Marie borzalmasan megrémül, Valel elhatározza, hogy másnap éjjel megkeresi a lényt, és megöli.

   Ám el kell halasztania a dolgot, mert másnap Vavel ágynak esik, nagyon beteg. Marie úgy dönt, hogy orvost hív. Henry, az inas nagyon fél, hiszen a gróf szigorúan megtiltotta, hogy bárkit a kastélyba vigyenek. Marie azonban ragaszkodik hozzá, hogy menjenek doktorért, így a vihar ellenére is elindulnak, méghozzá gyalog, hogy Vavel nehogy meghallja a kocsi zörgését. Tromfszky doktort sikerül is meggyőzni egy jó nagy pénzösszeggel, hogy vizsgálja meg Vavelt, ám amikor a gróf meglátja az orvost, iszonyú dühbe jön, és kiutasítja a házból, Tromfszky rémülten menekül. Vavel csak akkor nyugszik le, amikor Marie szól, hogy ő volt az, aki elhívta a doktort. A gróf a nagy dührohamtól hányni kezd, így kiadja a méreganyagot a szervezete, és ezzel túl is van a krízisen. A doktor ezután a bárónőhöz megy, el akarja neki újságolni, mi történt, ám az asszony ne, fogadja, mondván, hogy migrénje van.

   Telnek a napok, beköszönt a tél. Vavel sokat olvas, és levelez Mercatorisszal. Egyszer aztán a pap egy kiadványt küld neki, ami arról szól, hogy a Fertő-tóból kifogtak egy halszerű gyereket, aki kiskorában került oda, és félig állattá vált. A lényt a grófnő vette magához, és megpróbál embert faragni belőle. Vavel ebből megbizonyosodik, hogy a teremtményt nem az ellenségei bérelték fel, másrészt a bárónő is felkelti a figyelmét. Ezután már a távcsővel figyeli a nőt, és látja, milyen rendes, jótékony asszony. A bárónő árvaházat alapít, amihez a gróftól is kérnek pénzt. Ő küld is, de levélben kifejezi a gondolatát, hogy jobbnak tartja, ha nem intézetben, hanem családoknál nevelkednek az árvák. Ebből aztán hosszas levelezés lesz. A bárónő ír Vavelnek, hogy elengedték Sátán Laci feleségét, akit ő felfogadott szolgálónak, kéri a grófot, hogy a pártfogásába került gyereket engedje át neki, Vavel ebbe beleegyezik. Ezután nincs több ok a levelezésre, a kapcsolat megszakad, amit Vavel nagyon sajnál. Továbbra is figyeli a bárónőt a messzelátón. A napok múlnak: eleinte arról volt szó, hogy csak egy rövid időre rejtőzik el Maire-val, de már három év telt el, kezdi elveszteni a reményt.

  A patvarista jelentkezik, hogy letelt a gyakornoki idő, segít megszerezni a darab földet Vavelnek, amiben Maire kertészkedhet. A lány azonban lassan kezd beleszeretni a férfiba, ami Vavelt eléggé zavarja. Egy nap felmegy Vavelhez, és rájön, hogy Vavel a bárónőt nézi a távcsövön, emiatt Marie egy pillanatra féltékeny lesz, ám rögtön el is felejti ezt, mert megpillantja a bárónő mellett a kis lényt.

   Egy éjjel Vavel a holdfogyatkozás nézi, és amikor a távcsőt a bárónő háza felé fordítja, látja, hogy éppen rablók törnek be. Rohan, hogy megmentse a nőt, akit ott talál megkötözve. A betörők elmenekülnek. A bárónő nincs megrémülve, nem vette nagyon rosszul a dolgot. Kéri Vavelt, hogy ne verje nagydobra az ügyet, mert sokan Sátánnéra gyanakodnának, ő viszont meg van győződve az asszony ártatlanságáról. Sátánné rövidesen megszökik a bárónőtől.

  Néhány nap múlva Vavel meglepetve látja otthon, hogy valaki van a szobájában. Egy torz arcú ember az, akiről kiderül, hogy Sátán Laci az. Azért jött, hogy közölje: nem ő volt a betörő. Emellett arra is figyelmezteti Vavelt, hogy könnyen be lehet törni a várba, és lehetnek nála veszedelmesebb bűnözők is. Sátán tud egy lakatost, aki feltörhetetlen zárakat készít, és el is fogja küldeni a grófhoz. Nemsokára érkezik is Mátyás mester, elkészíti a zárakat, amiket csak belülről lehet kinyitni, illetve Marie-nek egy olyan redőnyt, amivel le tudja zárni a hálóágyát úgy, hogy közben tud jelezni Vavelnek, hogy siessen segítségére, ha gond van. 

 

zorad-erno-jokai-nevtelen-var-4.jpg

  Dragonyosezred érkezik, a katonákat a házaknál szállásolják el, a hadnagyot a bárónő kastélyában. A tiszt többször felkeresi a grófot, ott hagyja névjegyét: „Barhtelmy León, vicomte, cs. kir. ezredes.” Vavel mindent megtesz, hogy elkerülje a találkozást.

  A katonák mulatságokat rendeznek, kártyáznak. Amikor aztán megérkezik a parancs, hogy tovább kell menniük Sopronba, búcsúbulit rendeznek. A bálon Leon fellépteti a lényt, akit nemesi ruhába öltöztetnek, táncoltatnak, nevetnek rajta. Leon még pipázni is megtanította – Mária bárónő ezt helyteleníti, nem jó, ha a vadember tud tüzet gyújtani. A lény nagyon élvezi a lángokat. Később tűzijáték kezdődik, a lény teljesen elveszti a fejét, végül az egyik szikra után beugrik a vízbe, és eltűnik.

  Mária bárónő levelet ír a grófnak, hogy találkozni akar vele, ez meg is történik. A nő arra figyelmezteti, hogy Leonnak néhány éve megszöktették a feleségét, az ezredes azóta mindig mindenhol a tettest keresi, és most meg van győződve róla, hogy Vavel lefátyolozott barátnője az ő felesége, ezért akart Vavellel találkozni. Az a terve a katonának, hogy amikor Vavel kikocsizik a lefátyolozott nővel, megkeresi őket, és követeli, hogy a gróf mutassa meg, ki az ismeretlen nő. Katalin felajánlja, hogy eljátssza a fátyolos nő szerepét. Így is történik, együtt mennek az erdőbe; amikor a tisztáson Leon két társa kíséretében eléjük áll, a bárónő felfedi magát, hogy ő van a fátyol alatt. Leon kérdezi Vavelt, kicsoda őrá nézve a bárónő, erre a gróf váratlanul azt válaszolja, hogy a jegyese. Erre Leon bocsánatot kér az alkalmatlankodásért. A bárónő azonban dühös: Vavelnek van valakije, akinek a jelek szerint ő a mindene, és akit így nem hagyhat el, ezért a bárónő nem akar találkozni vele többet.

 

zorad-erno-jokai-nevtelen-var-5.jpg

   Az eset után Leon kísérői elkotyogják az ügyet, nagy pletykálkodás támad a faluban. Az alispán védi a bárónőt, mondván, nem lehet a fátyolos nő, hiszen csak három évvel Vavelék után érkezett Fertőszegre. A doktor viszont úgy véli, korábban is ott lehetett titokban a névtelen várban.

   Marie nem akar többet kirándulni Vavellel, arra kéri szerezzen neki anyát, a grófnőre gondol, magányosnak érzi magát a várba zárva, még egy levelet is megpróbál eljuttatni a bárónőnek, de sikertelenül. Vavel azonban azzal nyugtatja, hogy már nem kell sokáig várniuk. A gróf épít egy üvegházat, amibe gyönyörű virágokat ültet, egy alkalommal nagyon megharagszik Marie-ra, amiért a lány leszed egy különösen értékes, ritka virágot. A Fertő kiöntéssel fenyeget, elmoshatja a kertet is. Ennek az az oka, hogy valahol valószínűleg visszafelé folyik a víz. A kár elhárításához fel kellene mérni a terepet, de egyik vármegye sem akarja megfizetni a munkákat, a költségeket a bárónő vállalja magára. Vaveltől kölcsönkérik a messzelátót a munkához, amit ő odaad örökbe. Ezzel méginkább elszigetelődik a külvilágtól.

    Egy nap aztán Henry gutaütést kap, érzi, hogy közel a vég. Meg szeretné gyónni a bűneit, kéri Vavelt, hogy hívjon hozzá papot. Vavel azonban erről hallani sem akar: Henry elmondaná, hogy embert ölt, és hogy a saját lányát öltöztette fel a királylány helyébe, akit elmenekítettek? Erről szó sem lehet! Henry retteg, hogy elkárhozik, ám Vavel még így sem akar hallani a papról. Végül odahívják Marie-t, és közösen imádkoznak Henryért, aki kileheli a lelkét. Vavel tehát egész Franciaország ügyében teszi, amit tesz. Az évek során aggódva hallgatta a híreket, és hogy hogyan szidják a világban szeretett hazáját Napóleon miatt.

   Kitör az osztrák-francia háború. Napóleon kiadja az üzenetet a magyaroknak, hogy szakadjanak el az osztrákoktól, válasszanak saját királyt maguknak. Vavel megijed, hogy a magyarok emiatt Napóleon mellé fognak állni, de nem így történik. Az alispán megjelenik Vavelnél, hogy harcba hívja (hiszen a honosítás miatt magyarnak számít, új neve Fertőszeghy Lajos). Vavel boldogan mutat meg Bernátnak egy rejtett termet, ahol fegyverek és nyergek vannak, illetve egy rakás arany: ezt mind Napóleon ellen fogják felhasználni. Most már Marie-nak sem kell rejtőzködnie többé! Ha ő elmegy a harcba, Marie mellé kell valaki, Vavel így azon nyomban felkéri Bernátot, hogy legyen a násznagya, menjen el a szomszéd kastélyba, és kérje meg számára a bárónő kezét. Bernát eleget tesz a kérésnek, a bárónő igent mond, és maga megy át a Névtelen Várba. Most már olyanok ők, mint egy család, Marie át is költözik a bárónőhöz. Nagyon örül, hogy végre láthatja a világot, az állatokat, embereket, a bárónő festményeit, könyveit, stb. Magukkal akarják vinni Lizettet is, a szakácsnőt, Henry férjét, de ő inkább marad a Névtelen Várban, ahol a férje meghalt. Milyen érzékeny szíve van, mondják neki. Dehogyis, válaszol Lizett, még a saját gyerekét is képes volt odaadni Marie helyett. A csecsemő ruhái még megvannak, ezeket Lizzy odaadja a nőknek.

   A Napóleon elleni készülődés elég nehezen halad, ahogy Vavel szomorúan hallgatja Bernát elbeszélését az országos ügyekről. Az alispán viszont elmeséli, hogy Barthelmy León átállt Napóleon oldalára. Lajos hirtelen megvilágosodik: Leon eddig is Napóleon kéme lehetett, azért akarta mindenáron látni Marie-t. Sátán Lacit is megkörnyékezhette az ellenség, hogy törjön be Lajoshoz, erre utalt tehát a rabló, amikor azt mondta, hogy vannak nála veszedelmesebb ellenségek. Lajos felszerel háromszáz lovast, velük indul a harcba, illetve létrehoz egy csapatot Sátán Laci embereiből is. Indulnak, el kell búcsúznia a nőktől.

   Az egyik táborhelyen váratlanul megjelenik Lajos csapatánál Sátán Laci. Elfogtak egy futárt, nála egy levél, amit Fervlans márki írt. Kiderül a szövegből, hogy a márki azonos Barthelmy Leónnal, a bárónő pedig Thémire grófnővel. Mindvégig ők mesterkedtek, ők találták ki, hogy megjátsszák a betörést, amikor Lajos megmenti a bárónőt, és ők bérelték fel Sátán Lacit is, aki azonban nem teljesítette a tervet. Lehet, hogy Thémire közben beleszeretett a grófba, Fervlans most már ezt gyanítja. A terv az, hogy rövidesen találkoznak Thémire-rel, aki majd átadja Fervlansnak a kincseket. Lajos erre megkéri Sátánt, hogy hozza el Mariet a kastélyból, és vigye el Győrbe, ahol majd találkoznak. Nyugtalanító, hogy a franciák ugyan le akarják győzni Napóleont, ám nem a királyságot, hanem a köztársaságot akarják visszaállítani a császárság helyett. Napóleon viszont Mariet szeretné feleségük venni a mostani asszonya, Joséphine helyett, így egyesíteni tudná a királyi és a polgári vért.

   Marie minderről mit sem tudva várja haza Vavelt. Közben Katalin a kertben járkál, Fervlans levelét olvassa, amire válaszolnia kell. Sokat gyötrődik, de végül az üzenet az, hogy nem adja ki a lányt Fervlansnak, bár a jutalma ötmillió frank lenne. Ekkor toppan be hozzá Cambray a lánya amulettjével. Katalin boldog, hogy végre hall Amélie-ről. A lány írt egy levelet az anyjának, amiből kiderül, hogy megundorodott a kémkedéstől, és ápoló lett egy influenzakórházban. Cambraynek van egy képe is róla, ám a képen Amelie egy ravatalon látható. A lány halott! Most már végképp semmi oka Katalinnak, hogy Fervlanssal tartson. Elmond mindent Marie-nek. Elhatározzák, hogy Marie menekülni fog a kinccsel, Katalin pedig felkeresi Lajost. Thémire el van felejtve, már csak Katalin létezik. Megbeszélik, hogy Katalin elvezeti Lajost Fervlanshoz.

   Cambray közben letelepedett a Névtelen Várban. Amikor Amélie-vel találkozott az influenzakórházban, maga is elkapta a kórt, és tudja, hogy meg fog halni, nem szeretné, ha Marie odamenne. A lány azonban mégis meglátogatja. A kastélyban ekkor már csak Lizett tartózkodik, és Sátán Laci fia. Cambray rövidesen meghal. Egy idegen alak tűnik fel a folyosón: Sátán Laci, aki most érkezett meg Lajos üzenetével. Ám nem Laci, hanem a felesége lesz Marie vezetője. Elhagyják a várat, miközben Fervlans is elindul, hogy nyakon csípje őket.

    Csakhogy Fervlans igen sok időt veszít. A Hanság környékén megáradtak a vizek, mindent elöntött a sár és iszap. Kerülni kell, de ekkor meg a halemberrel találkoznak össze, akit annak idején Fervlans tanított meg tüzet csiholni. A halember él is a tudományával: amikor meglátja szellemi nevelőjét, felgyújtja az egész nádast, megint kerülni kell, mindenhonnan gázok törnek fel, állatok menekülnek.

   Összecsap a két sereg, nagyon heves a harc, Sátán Lacit Fervlans lövi le, ő viszont Vaveltől kap halálos sebet. Amikor a csata végeztével Katalin végigmegy a hadszíntéren, egy haldokló kér tőle vizet, akiben felismeri Fervlanst. A szemére veti, milyen gonoszságot tett vele, mielőtt a férfi meghal. Egy másik ember is haldoklik Fervlanstól nem messze, ő Sátán Laci. Katalin megtudja Lacitól, hogy Marie Gyórbe ment Sátánnéval.

  A következő időben Lakos elszakad a lányoktól, beleveti magát a háborúba. A csaták sorát Jókai hosszan részletezi. Vavel rossz híreket kap: Napóleon csapata elfoglalta Győrt, és foglyul ejtette Marie-ékat. Guillaume tábornoknak az a feladata, hogy átadja őket Napóleonnak. Vavel ezért merész tervet eszel ki: elrabolja Guillaume tábornok feleségét és lányát, cserébe Maire-ékért. Az asszonyok először nagyon megrémülnek, emberevőknek hiszik az ellenséget, de aztán a fogság szinte kedélyes vendéglátássá változik, kedélyesen kártyázgatnak Vavellel.

  A tábornok elküldi Descorelles kapitányt, akivel megbeszélik a cserét, Guillaume oltalomlevelet küld Vavelnek és a nőknek. Közben a seregek négy heti fegyverszünetet kötöttek. Vavel ezután maga megy el Győrbe a nőkért. A város borzalmas képet mutat, de Lajos üdvözült lelkiállapotban tart Marie-ék szállása felé. Megmentette őket!  

  Csakhogy amikor belép a házba, érződik, hogy baj van. Amikor Sátán Laci meglátja, elejti a bakancsot, ami a kezében van. Az alispán és barátai némán üldögélnek Marie szobája előtt. Marie a betegágyban fekszik.

  Fekete az ég, zivatar készül, csak a tó világít, melyet egy dereglye szel át. A dereglyén egy koporsó. Kikötnek a Fertő partján, Marie-t Cambray sírja mellé temetik el. Vavel eltöri a kardját, és a sírba dobja Marie után. Amikor az emberek elmennek, előbukkan a tóból a halember, kagylókkal díszíti a sírt, majd újra eltűnik.

 

  Vavelről és Katalinról senki nem hallott többé. Eltűntek, ahogy eltűntek a kis falvak is, és az egész hősies korszak.   

 

A képek Zórád Ernő képregényéből vslók.

Címkék: Jókai Mór

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása